8 Haziran 2013 Cumartesi

Direnişe Ecnebi Ezgiler


Direniş başladığı günden beri müzikle hep iç içe oldu. Zaten klasikleşmiş olan şarkılarımız, türkülerimiz, marşlarımız herkesin dilinde. Bir taraftan Gündoğdu Marşı yükselirken diğer yandan 10. Yıl Marşının sesi yükseliyor. Bandista'nın Haydi Barikata şarkısıyla artık herkes kendini daha bir bağdaştırıyor normal olarak. Barikat kelimesi bir kavramdan insanların hayatındaki bir gerçekliğe dönüştü çünkü. Halaylar, danslar polis şiddeti kesildiğinden beri direnişin en güzel yüzünü oluşturuyor. Bunlara eklenen yeni şarkılarımızda var tabi. Kardeş Türküler Tencere Tava Havası'yla başbakanı düşündürürken güldürmeye çalışırken Duman herşeye eyvallah çekerek gaza, copa rağmen direnişin amacını ve süreceğini haykırıyor. Son olarak da Boğaziçi'nden cazcı kardeşlerimiz çapulcuyu ezgilerine ekleyip bir tebessüm yarattılar herkesde. 

Ben de bir kaç tane yurtdışından öneri vereyim dedim. İlk olarak gördüğümüz şiddete olan sinirimizi dışa vurmak amacıyla "I say fuck authority/Silent majority/Raised by the system/Now it's time to raise against them" diyen Pennywise'ın Fuck Authority şarkısını öneriyorum. Sonrasında bir hayli eskilere gidip 1940larda Woody Guthrie'nin Amerikan Rüyası yalanını eleştirmek için yazdığı This Land is Your Land'i dinleyerek biraz sakin tonlara yol alabiliriz. Ardından Nirvana'ya mal edilmiş olsa da David Bovie'den The Man Who Sold The World ve Iggy Pop'dan Corruption'la bizi yönetenlere manidar mesajlar vermekten hiç çekinmeyelim. Bize destek olan ve olacak herkesi sokaklarda R.E.M'den Welcome to the Occupation'la karşılamak sizce de çok şık olmaz mı? Son olarak da bizleri şiddetle, vandalizmle suçlayanlara inat, devrim ve değişimin bu güne kadar görülen kanlı örneklerinin aksine, barışçıl yollarla, sanatla, kültürle, bilinçle, politik değil sosyolojik olarak da gerçekleşebileceğine inandığımızı hep bir ağızdan Stars'dan Soft Revolution'ı söyleyerek dile getirebiliriz.

Son olarak sokaklarda meydanlarda bizi müziksiz bırakmayan, sıkıntıların içinde ruhumuzu onaran  bütün dostlarımıza teşekkür ederim. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder