11 Haziran 2013 Salı

Toplum Maketi

Son yıllarda özellikle ekonominin inşaata dayanması sebebiyle yapılan sitelerin bilgisayarda hazırlanmış 3d görsellerine ya da belli ölçekte küçültülmüş maketlerine bir hayli aşinayız. Nasıl oluyor bu işlem? Mesela ev almayı düşündüğünüz şirkete gidiyorsunuz. İnşaat daha yeni başlamış veyahut daha başlamamış olduğu için size görsellerle maketlerle yapılacak olan siteyi bir bir anlatıyorlar. İşte şurada avm var burada otopark var, ortaya havuz koyduk yamacına spor tesisi yaptık falan filan.Hatta belli bir oranda o ortamda beraber yaşayacağınız insan profilini bile çıkartıyorlar size. Bir nevi yaşayacağınız ortamın ve hayatın ön gösterimini yapıyorlar size. 


Bunu acaba topluma uygulayamaz mıyız? Yaşadığı ülkenin nasıl bir yer olduğunu, kimlerle beraber yaşaması gerekeceğini insanlara böyle bir sistemle anlatamaz mıyız? Hemen ülkenin üç boyutlu grafiklerini, maketlerini nasıl yapacağız demeyin. Çünkü zaten böyle bir imkan var elimizde. Şehirlerarası otobüsler.Sadece yapmamız gereken insanların en az bir kere yurdun bir ucundan diğerine otobüs yolculuğu yapmalarını sağlamak. Yol boyunca camdan bakmak suretiyle yaşadığımız ülkenin coğrafi ve fiziksel özellikleri hakkında fikir edinmek çok kolay. İklim, bitki örtüsü, dağlar, dereler vb. bunların hepsini site maketlerinde avmlerin spor salonların gösterildiği şekilde insanlara gösterebiliriz. Beraber yaşayacağımız insanlara gelince de, toplam 40-50 yolcunun içinde toplumun her kesiminden birilerini görmek mümkün. 6 numaradaki hacı amca, 11 numaradaki mini şortlu genç kız, 17-18 numaralardaki Alevi karı koca, 23 numaradaki Kürt genç, 29 numaradaki orta yaşlı Laz bey, 32 numaradaki Rum hanımefendi,en arkalarda Tatar çift ve çocukları. Her koltukta farklı bir hayat farklı bir kültür var. Kaptanımız Bulgar göçmeni, muavinlerimizin biri enerjik bir Roman genci, daha yaşlı ve ağır duransa Yörük. Ne dersiniz o şuursuzca para harcanıp hazırlanan yaşam alanı grafik ve maketlerinden çok daha gerçekçi ve etkileyici bir toplum maketi değil mi?

Yapmamız gereken tek şey insanlara bu yolculukla, aslında hepimizin aynı yol doğrultusunda beraber ilerleyen insanlar olduğumuzu ve sevsek de sevmesek de bu toplumu oluşturan her kesimle beraber yaşamak, saygı göstermek zorunda olduğumuzu anlatmak. Hepinize iyi yolculuklar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder