15 Mayıs 2013 Çarşamba

Okumadan Olmaz Ki

Bunun serzenişini buradan yapmak doğrusu bana da çok mantıklı gelmiyor. İnsanların okumaması hakkındaki sıkıntılarımın ve okumalarını rica edişimin bir yerlere yazılarak okunmasını beklemek belki size de komik geliyordur. Ama gerçekten durumumuz içler acısı. On binde bir kişinin kitap okuduğu bir toplum olarak her gün saatlerimizi televizyon karşısında geçirirken yılda okumaya sadece 6 saat ayırmamız sizin içinde korkunç değil mi? Ülkenin en çok kitap basan kurumunun ders kitaplarını basan MEB olması bile halimizi anlatmaya kafi bence. Bunun nedeni nedir,kimdir,niye böyle gidiyor hiç umrumda değil. Burada amacım bir sorumlu bulmak ya da birilerini suçlamak değil. Sadece artık bir şeylerin değişmesi gerektiğine olan inancımı dile getirmek.

Kitap okumak bir çok kişiye zaman kaybı olarak görünse de aslında bize kattığı şeylerin bir çoğunu çok daha fazla zaman harcasak da elde etmemiz pek mümkün değil. Burada size kitap okumanın faydalarını yıllarca anlatılan şekliyle maddeler halinde saymayacağım. Ki belki de kitaptan soğutan sektörlerden biri de budur. Birşeyleri maddelemek genelde mesafeli bir tavırla karşılanır. Sadece şunu söylemek istiyorum. Son dönemlerde yaşanan şiddet olaylarından hepimize gına gelmiş durumda. İnsanlar karşılarındaki kişilere karşı muazzam bir tahammülsüzlükle yaklaşıyor. İşte okumak burada devreye girer. Kitaplarda hayatta karşılaşabileceğimiz her tür kişiyi ve durumu bulabiliriz. Ve okuduğumuzun benzeri durumlarla hayatta karşılaştığımızda hissettiğimiz aşinalık duygusu verebileceğimiz çoğu olumsuz tepkinin dizginlenmesinde faydalı olabilir. Tek olumlu yanı bu mudur? Tabi ki değil. Bazılarınız bunu saçma bile bulabilir fakat şahsen hayatım boyunca ziyadesiyle faydasını gördüğüm bir olaydır. Unutmayın okumak hayatı ve insanları öğrenmenin en kolay ve güvenli yoludur.
Dünya üzerindeki her duygu, düşünce, kavram, olay vb. kısacası herşey hakkında yazılmış onlarca kitap vardır. Hiç mi sevdiğiniz bir şey, ilgilendiğiniz bir şey yok. Bunlara yönelin, sevdiğiniz şeylerle başlayın zaten sonrasında okumanın tadını alınca farklı şeylere de yöneleceksiniz. Benim açıkçası tek endişem yazılan her şeyi okumaya ömrümün asla yetmeyecek oluşu.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder